Bel Ağrısı ve Bel fıtığı tedavisi bir ekip işi olarak görülebilir. Nöroşirürji (beyin-omurilik-sinir cerrahisi), nöroloji, anestezi, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı doktorlar ile diyetisyen, psikolog, hemşire ve fizyoterapistler bu ekibin üyeleri olabilirler. Bazı gerekli hallerde diğer bazı branşlardaki uzman doktorların görüşleri de alınabilir. Bel fıtığı tedavisinde ilke olarak Ameliyat yani Cerrahi tedavi en son düşünülür. Bel …
Devamını okuyun BEL FITIĞI TEDAVİSİ HANGİ BÖLÜM DOKTORLARININ KONUSUDUR?BEL AĞRISI
BEL AĞRISI Bel ağrısı son derece yaygındır ve insanları hekime götüren en önemli hastalıkların ikincisidir. İş gücü kayıplarının en sık rastlanan sebeplerinden biridir. Ömür boyu görülme sıklığı %60-80 arasında değişir. %1-3’ü cerrahi girişim gerektirir. Büyük çoğunluğu 2-3 hafta içinde iyileşir. Nasıl tedavi edilirse edilsin hastaların %70 inde tekrarlar. Bel ağrısı olgularının çoğunda prognoz iyidir ve …
Devamını okuyun BEL AĞRISI ve DEJENERATİF DİSK HASTALIĞISİYATİK, SİYATALJİ, YAYILICI (RADİKÜLOPATİK) BEL AĞRILARI Bel bölgesindeki omurlarda, kaslarda, bağlarda herhangi bir sorun ve bu soruna bağlı ağrılar varsa; bu ağrılar kalçalara, uyluğa, bacağa, hatta ayak ucuna kadar yayılır, bu ağrı genellikle tek taraflı olmakla birlikte iki taraflı da olabilir. Belden bacağa yayılan ağrılara siyatik siniri oluşturan sinir köklerine baskı olduğu için siyatik ağrısı, …
Devamını okuyun SİYATİKKaslarda Spazm Mesela; boyun ve beldeki paravertebral (omur çevresi) kaslardaki spazmdan (kasılma) dolayı, disk aralığı daralır, disk sıkışarak balonlaşır ve fıtıklaşır. Paravertebral (omur çevresi) kaslar kasıldıkça ve kısaldıkça omurganın arka tarafında bulunan faset eklemleri de sıkışarak yıpranır ve yozlaşır. Sonuçta sinirlerin omuriliği terk ettiği nöral foramen adını verdiğimiz kanallar sinirlere baskı oluşturacak kadar daralır ve …
Devamını okuyun KAS KASILMASI VEYA KAS SPAZMI AĞRIYA NASIL SEBEP OLUR?BEL FITIĞINDAN KORUNMAK MÜMKÜN MÜDÜR? İyi bir kas yapısı, kaslar arasında dengeli duruş eğitimi ve riskli hareketlerden kaçınma bel fıtığından korunmada kısmen yardımcıdır. Esas önemli olan bir kez bel ağrısı olan kişide bunun tekrarlarının önlenmesidir. Bel fıtığı sebeplerinden bir kısmı kişinin kendisinin kontrol edebileceği, bel fıtığı olma riskinin azaltılabileceği nedenler olmakla beraber, bir kısmı kişinin …
Devamını okuyun BEL FITIĞI OLMAKTAN KORUNMAKBel fıtığının en önemli belirtisi bel ve bacak ağrısıdır. Başlangıçta belde yerleşik olan ağrı daha sonra bacağa yayılır. Genellikle tek taraflıdır. Taraf değiştirebilir veya iki taraflı olabilir. Bazen hastalar yalnızca bacak ağrısı ile gelir. Ani bir zorlanma ya da ters hareket yoksa ağrı daha önce birkaç defa tekrarlamıştır, tedaviyle ya da tedavisiz düzelmiştir. Hastada ayrıca …
Devamını okuyun BEL FITIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?BEL VE BOYUN AĞRILARINA SEBEP OLAN SİNİR SIKIŞMASI NEDİR? Sinirler beyinden aldıkları emirleri kollara, bacaklara ve vücudun diğer kısımlarına taşırlar. Sinirler aynı zamanda deriden duyularıı duyuları üst merkezlere taşırlar. Sinirler ve beyin arasında omurilik vardır. Bir anlamda omurilik omurganın içinde beynin bir uzantısı gibidir. Omurilikten kol ve bacaklara (veya vücudun başka bölgelerine) giden sinirlere çevresel …
Devamını okuyun SİNİR SIKIŞMASIGünlük yaşantıda uyuma, ayakta durma, oturma, eğilme, dönme gibi çok tekrarlanan hareketlerin doğru yapılması ve bunların alışkanlık haline getirilmesi bel bölgesini etkileyen zorlanmaları büyük oranda azaltacaktır. Kötü pozisyonda durmak, bel oyuğunun normal açısını bozarak ağrıya yol açabilir. Öne eğilmek disklerin dış halkasına fazla basınç yaparken, geriye doğru beli esnetmek omurganın arkasında bulunan küçük eklemlerde baskıya …
Devamını okuyun BELİN DOĞRU KULLANILMASI VE GÜÇLENDİRİLMESİBel omurgasının en önemli görevleri vücut yükünü taşımak, esnekliğini sağlamak ve omurilik ve devamı olan sinir sistemine yataklık etmektir. Bu görevlerin yerine getirilmesi için sağlıklı omurlar ve disklerin yanı sıra güçlü kaslara da ihtiyaç vardır. Başta bel, karın, kalça olmak üzere, bel çevresi kasların güçlü olması bu bölgeye daha az yük binmesine ve daha az …
Devamını okuyun BEL BÖLGESİNİN YAPISAL ÖZELLİKLERİ NELERDİR?Bel ağrıları; akut ve kronik olmak üzere 2 gruba ayrılabilir. Akut bel ağrılarında ağrı genellikle birkaç gün içerisinde azalır ve birkaç hafta sonra tamamen geçer. Bel ağrısı üç aydan fazla sürerse buna da kronik bel ağrısı denir. Çoğu bel ağrısında ağrı nedeni öykü ve klinik muayene ile konur, yardımcı incelemeler ve radyolojik tetkiklerde bir şey …
Devamını okuyun AKUT VE KRONİK BEL AĞRISIBEL AĞRISI NEDENLERİ NELER OLABİLİR? Bel ağrısı bir aktivite ya da travma sonrası başlayabileceği gibi belirgin bir sebebi olmaksızın da ortaya çıkabilir. Yapılan araştırmalar insanların %80’inin hayatları boyunca en az bir kez bel ağrısı yaşadıklarını ortaya koymuştur. Hareketsiz iş ve yaşam düzeni olanlar, ağır kaldırma, yanlış eğilme hareketlerini yapanlar, uzun süre araç kullananlar(Şoförler), aşırı kilolular, …
Devamını okuyun BEL AĞRILARIEpidemiyoloji, hastalıkların çeşitli toplumlarda, yaş gruplarında, meslek gruplarında; sıklığını, yayılımını ve bunları etkileyen faktörleri inceleyen bilim dalıdır. Bel ağrıları; tüm yaş gruplarında, tüm toplumlarda, hemen hemen her meslekte, her iki cinste, en sık görülen, en sık sakatlığa yol açan, maliyeti en yüksek, en fazla iş gücü kaybına yol açan hastalıklardan biridir. Bir insanın ömür …
Devamını okuyun BEL AĞRISI EPİDEMİYOLOJİSİ