KURU İĞNE TEDAVİSİ

Kuru İğne Tedavisi Nedir,Nasıl Yapılır?

İMS veya Kuru İğneleme olarak da bilinen Kuru iğne Tedavisi;Kuru iğne tedavisi (ims) ağrılı kas spazmlarının tedavisinde kullanılır. Kuru İğne yöntemi; çeşitli uzunluklardaki çok ince iğnelerin spazm olan kaslara batırılarak spazmın çözülmesi esasına dayanır.

İMS (Intramuscular Stimulation) tedavisi; tek başına bir çok ağrılı hastalığı tedavi etmede yeterlidir. Kuru iğne tedavisi; ilaç tedavisi, fizik tedavi, kaplıca tedavileri, kinezyoterapi (hastalıkların egzersizle tedavisi),proloterapi gibi tedavi metodları ile kombine edilebilir.

Bir kasta çoğu zaman çok sayıda ağrılı kasılmış kas demetleri olduğundan çoğu kez, çok sayıda iğneleme yapmak gerekir.

 

Kuru İğne (IMS) tedavisi yöntem uygulanırken kullanılan iğnelerin akupunktur tedavisinde kullanılan iğneler ile benzerliği nedeniyle bazen akupunktur tedavisi zannedilebilir. Ancak Kuru İğne ile Akupunktur tedavisi  farklı yöntemlerdir. Her iki yöntemin tek benzerliği iğnelerin kullanılmasıdır. Akupunkturda iğne belli noktalara yapılır ve 20 dk kadar beklenir. Kuru iğneleme  tekniğinde ise iğne spazm olan ve olması muhtemel kaslara yapılır ve hemen çıkarılır. Etkisini hemen gösterir. Bu tedavi yönteminde iğne nöroanatomik yapıya göre çeşitli doku derinliklerine yapılır. Kronik kas iskelet sistemi bozuklukları ve bu bozukluklara bağlı ağrıların tedavisinde İMS (intramuscular Stimulation) oldukça etkili bir yöntemdir.

Kuru İğne Tedavisinde Uygulama seanslar halinde planlanır. Genellikle haftada 1 veya 2 defa, toplamda 6-10 seans arasında yapılır.

Kuru İğne Tedavisinde çok ince iğneler gergin miyofasial bantların bulunduğu kaslara batırılır. Bu batırmanın amacı kasta refleks bir kasılma oluşturmaktadır. Başlangıçta kasta bir kasılma olur ve iğneyi kavrar. Daha sonra kas boyunu uzatarak gevşer ve iğne kolayca çıkarılır. İşlem esnasında genellikle bir adet iğne kullanılır. Bazen iki veya üç iğne de kullanılabilir.İğne kas refleksini (spinal refleksler) uyarmanın yanında, bazı kas liflerinin hücre duvarında çok küçük yırtılmalar da oluşturur. Bu zedelenmeler enflamatuar bir süreç başlatır. Bu enflamatuar süreç iyileşmenin önemli bir komponentidir. İMS tedavisi  ile sinir yollarının uyarılması da artar. Kas ve sinir kavşağındaki iletişim artar, kas canlılık kazanır. Oksijensiz ve iyi beslenemeyen kas daha esnek bir karakter kazanır. Kasın canlılığı, uyarılabilirliği artar, boyu uzar metabolitler daha kolay atılır hale gelir.

NİÇİN KURU İĞNE TEDAVİSİ?

Aşırı hassasiyet ve kas kısalması ağrı kesicilerle ve diğer ağrı tedavilerinde kullanılan ilaçlarla tedavi edilemez. Ayrıca bu ilaçlar ağrının sebebini maskeler, mide-bağırsak, böbrekler,  kalp damar gibi hayati organlar için ciddi yan etki riskleri taşır.  Kas- iskelet sistemi sorunlarından kaynaklanan nöropatinin tedavisi genellikle daha zordur.

Kuru İğne Tedavisi (İMS), aşikar bir zedelenme yada enflamasyon (yangı)  olmaksızın ortaya çıkan kronik kas- iskelet sistemi sorunlarının teşhis ve tedavisini içeren entegre bir ağrı tedavi sistemidir.

İMS radikülopati yapan ya da yapmayan kas iskelet sistemi ağrılarının tedavisinde modern batı tıbbı yöntemlerinin kullanılması ile yapılan bir tedavi metodudur. Bu tedavinin akupunkturla bir ilgisi yoktur. İğneler hastanın en az acı duymasını sağlayacak kadar çok ince ve derin kas dokularına rahatça ulaşacak kadar uzun olmalıdır, bu şartları ancak akupunktur iğneleri sağlar. Tedavi için normal mandrenli iğneler de kullanılabilir ancak bu iğneler hem kısadır, hem de kalındır.

İMS de iyi bir muayene, röntgen, ileri görüntüleme yöntemleri birlikte kullanılmaktadır. Ancak kronik ağrılarda bu görüntülerden çok hastanın hikayesi ve muayene önemlidir.

Tedavi; iğnelerin herhangi bir madde enjekte etmeksizin problemli ve sinirleri sıkıştıran kaslara uygulanması şeklinde yapılır.

İğne gergin, hassas  kas bantlarının merkezi yerlerine uygulanmaktadır. Kaslardaki bu gergin ve kasılmış- kısalmış lifler sinir köklerindeki irritasyon ve sıkışmadan sorumludur. Yine bu gergin bantlar diskleri sıkıştırarak sinirlere doğru baskı yapmasına yol açar.  Normal kaslara iğnenin batırılması genellikle ağrısızdır, kısalmış  ve aşırı hassas kaslar iğneyi kavrar bu kavrama hasta tarafından bir kramp şeklinde algılanır.

Bu işlemin 3 adet sonucu vardır;

  • Birincisi, kaslardaki gerilme refleksi uyarılır ve sonuçta refleks bir gevşeme oluşur (kasın boyu uzar).
  • İkincisi, iğne kaslarda  küçük,  zedelenmeler yapar. Bu küçük zararsız zedelenmeler kanın bu bölgeye akmasını sağlar, bu da doğal iyileşme sürecini başlatır.
  • Üçüncüsü, tedavi kasta elektriksel bir potansiyel oluşturur,  bu elektriksel potansiyel sinir fonksiyonunu normalleştirir.

Kuru İğne Tedavisi uygulamasında kullanılan iğne, kas  iğciklerini uyarır. Tedavinin amacı sinirleri sıkıştıran tahrip eden kısalmış ve kasılmış kasları gevşetmektedir. Aşırı hassas kasları gevşetmektedir. Aşırı hassas kasların hassasiyetlerini giderir. İMS kontraktür sonucu kısalan kasların uzatılmasına katkıda bulunur.

İMS ağrıya sebep olan nöropatik  durumu da tamir eder.

Share
Gönderiyi Paylaş

İlgili Gönderiler